Skip to main content

Den Gamle Uniform

Vi bruger spejderuniformen som et tegn på fællesskab og på kvalitet. Folk vi møder på gaden, har en holdning til hvad der er “indeni” – hvad vi indeholder. Uniformen er med til at skabe en forhåbentlig positiv profil.

Vi bruger uniformen:

  • På spejderlejre
  • Ved flaget.
  • Til andagter og gudstjenester.
  • Ved møder og arrangementer udenfor spejderhyttens rammer

Hvordan bærer vi den

Reglementeret spejderuniform er den grønne skjorte og det røde tørklæde. Uniformen bæres som udgangspunkt med skjorten ned i bukserne da det er det mest spejderlige. Man kan dog have uniformen udenpå bukserne under forudsætning af at det ser ordentligt ud. Tørklædet rulles pænt og sættes udenpå skjortens krave (det er ikke et slips, men et spejdertørklæde). Det er en spejderuniform, med hvad der til hører af særpræg og ikke andet – den skal helst ikke ligne et fastelavnsris.

Når uniformen ikke er i brug, på en alt for varm sommerdag i lejren, under pioneringsarbejde eller ved bålmaden, anvendes tørklædet eventuelt alene.

Sådan placeres mærkerne på den gamle uniform

Verdensspejdermærket

Mærket sidder på uniformen ved køb.

Sidder over venstre brystlomme. Det er et bevis på medlemskab af en Verdensspejderbevægelse. Alle spejdere optaget i WOSM (The World organization of the Scout Movement), har sådan et mærke på deres uniform.

Korpsmærket

Mærket sidder på uniformen ved køb.

Sidder over venstre brystlomme. Alle der er medlem af KFUM-Spejderne i Danmark har sådan et mærke på deres uniform.

Basismærker

Basismærkerne placeres på højre ærme, øverst oppe ved stroppen. Mærket syes på med stilken til venstre. Basismærket bæres en ad gangen, det vil sige at man må gå med et lavere rangeret mærke, indtil man har taget det næste. Ved overgang til ledergerning (18 år) må man bære Basismærke “Eeg”. Når der foreligger et bevis på et gennemført trin i lederuddannelsen, fjernes det sidste Basismærke.

Specialmærker

På højre ærme under Basismærket. Brugen af og tidsrammen for, hvor længe spejderen bærer specialmærkerne, må bero på konkrete aftaler i hver enkelt gruppe, men som tommelfinger regel kan følgende bruges: Specialmærker for børn og vippemærker bæres, til spejderen rykker op til troppen. Derefter kan tropsspejderen bærer vippemærkerne sammen med de mærker, han tager i troppen.

Det er også her at Svenstrup gruppes mærke “Spejder på toppen” sættes.

Vandreskjold

På bæltet – i venstre side – den side af bæltet, der ikke kan justeres i længden. Vandreskjold er ikke med enhedssymboler, men med liljen på alle vandredistancer.

Projektår- lejr- og eventmærker

Over højre brystlomme, ovenfor gruppenavnet. Lejrmærker bæres indtil næste store arrangement, maksimum 12 måneder.

Distriktsmærker

Øverst, midtfor på venstre ærme.

Enhedsmærker

På højre ærmestrop.

Funktionstegn

På højre brystlommeklap, til højre og på skrå.

Familie-, bande- & patruljefarver

På højre ærmestrop

Gruppenavn

Over højre brystlomme.

Ulvenavn

Over højre brystlomme

Danmarksmærke

På venstre ærmestrop, må bæres op til 12 måneder efter deltagelse

Årsstjerne

Over højre brystlomme, til venstre for gruppenavnet.

Ungdomskursusmærker

Bæres på højre ærme, under specialmærkerne.